Wednesday, November 13, 2013

Συνέπειες της οδήγησης με αλκοόλ

Εάν καταδικαστείς για οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ τότε:
  • θα έχεις ποινικό μητρώο
  • δε θα σου επιτραπεί να οδηγήσεις για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ στην περίπτωση της υποτροπής θα σου απαγορευτεί να οδηγήσεις για τουλάχιστον 5 χρόνια
  • ο τρόπος ζωής σου μπορεί να αλλάξει δραματικά
  • θα έχεις υψηλότερα ασφαλιστικά κόστη
  • μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου
  • κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα το βρεις εξαιρετικά δύσκολο να ενοικιάσεις αυτοκίνητο ή να πιάσεις μια δουλειά αν είσαι, ή ελπίζεις να γίνεις επαγγελματίας οδηγός

Δες αναλυτικά όλα τα επίπεδα προστίμων που επιβάλλονται για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ


Η επόμενη μέρα


Εάν το προηγούμενο βράδυ είχες πιει, ενδεχομένως να είσαι ακόμη επηρεασμένος και την επόμενη μέρα από το αλκοόλ. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι είσαι καλά όταν ξυπνήσεις,υπάρχει περίπτωση να είσαι ακόμη πάνω από το επιτρεπτό όριο ή ανίκανος να οδηγήσεις, με συνέπεια να εξακολουθείς να κινδυνεύεις να χάσεις το δίπλωμα σου. Είναι αδύνατο να απαλλαγείς από το αλκοόλ πιο γρήγορα.

Ένα μπάνιο, ένα φλυτζάνι καφέ καθώς και άλλοι τρόποι για να γίνεις πιο νηφάλιος και να ξεμεθύσεις δε θα βοηθήσουν. Απλώς χρειάζεται το χρόνο του για να φύγει από τον οργανισμό σου.


Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

"Αισθάνομαι μια χαρά και μπορώ να οδηγήσω"
Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ θα επηρεάσει την κρίση σου.

"Ήπια μονάχα ένα ποτηράκι"
Ακόμα και ένα μόνο ποτό θα επηρεάσει την οδηγική σου συμπεριφορά.

"Έφαγα λίγο πιο πριν"
Το αλκοόλ θα αργήσει λίγο περισσότερο να διεισδύσει στον οργανισμό σου, αλλά η οδήγηση σου θα επηρεαστεί.

"Μπορώ να ελέγξω την ποσότητα που πίνω"
Ίσως θεωρείς ότι μπορείς να ελέγξεις το ποτό, αλλά θα έχεις δυσκολία στο να υπολογίσεις την ταχύτητα και την απόσταση.Οι αντιδράσεις σου είναι πιο αργοκίνητες, έτσι θα σου πάρει περισσότερη ώρα να σταματήσεις.

"Το σπίτι μου είναι κοντά"
Ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων που προκαλούνται από το αλκοόλ γίνεται στα πρώτα 5 χιλιόμετρα από το ξεκίνημα της οδήγησης.

"Οδηγάω αργά και προσεχτικά"
Το αλκοόλ στην πραγματικότητα σου μειώνει τα επίπεδα εγρήγορσης.

"Ήπια ένα ποτό αλλά ήταν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού"
Ακόμα και λίγο ποτό κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος μπορεί να σου δημιουργήσει νύστα και να "φθείρει" την οδηγική σου ικανότητα.


Επίλογος - Σχόλια

Σε Ευρωπαϊκά κράτη διδάσκονται τρόποι μετακίνησης και τοποθέτησης με ασφάλεια σε όλους τους υποψήφιους οδηγούς. Επίσης διδάσκονται τρόποι αιμόστασης ενός τραύματος και πρόχειρη επίδεση τραυμάτων με τα υλικά που κάθε όχημα πρέπει να έχει στο φαρμακείο. Αλλά ποιός ξέρει και ποιος ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει τι πρέπει να έχει το φαρμακείο και αν τα έχει αν ξέρει να τα χρησιμοποιεί και αν τα αντικαθιστά πριν λήξουν. Στη χώρα μας πρέπει μόνοι μας να ενημερωθούμε.

Αναζητήστε σχετικά βιβλία παροχής πρώτων βοηθειών.Διαβάστε τα, μπορεί να σώσετε μια ζωή. Μπορείτε να δηλώσετε και συμμετοχή στα μαθήματα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (Ε.Ε.Κ.Κ.Α.Α. διεύθυνση: Μαιάνδρου 23 Αθήνα, τηλ. 210 - 6972267).

Το κράτος μπορεί να μη νοιάζεται, νοιάσου εσύ γιατί μπορείς μπορείς να σώσεις το συνάνθρωπο σου, τον συνεπιβάτη σου.

1 comment: